Eftersom det tar så lång tid för min forskningsartikel att manglas i den akademiska processen för att publiceras, kan jag inte låta bli att dela med mig av några resultat från min senaste studie. Studien fokuserar på hur lek och lekfullheten kan främja en kreativ och innovativ arbetsplats.
Många företagsledare drömmer om att ha en mer lekfull och därmed kreativ arbetsmiljö, men de kan inte komma på något annat sätt att vara kreativa än att ha en tipsrunda efter konferenslunchen eller något annat lamt. Ett pingisbord i källaren gör inte mycket för kreativiteten heller. Det är inte att dessa idéer i sig är dåliga, det är främst att det handlar om att det är ledarens egna version av lek som manifesteras. Och eftersom frivilligheten är en av lekens definierande egenskaper, kan medarbetare aldrig tvingas till lek. Det går inte att säga till någon: nu ska vi leka och ha kul, men vi ska göra det på chefens sätt. Sådant leder bara till motstånd. Så, hur kan då organisationens ledare göra för att öka arbetsplatsens lekfullhet?
Jo, det är faktiskt ganska enkelt. Chefen måste vara lekfull själv och demonstrera sin lekfullhet och samtidigt ge medarbetarna tillåtelse att visa sina lekfulla sidor. Detta är (förmodligen) det mest effektiva sättet att öka lekfullheten på arbetsplatsen. Det handlar inte om att tala om för människor att leka på ett visst sätt, utan om att uppmuntra människor att uttrycka sin egen lekfullhet i alla möjliga olika former. Och tänk på att all form av produktutveckling och/eller produktdesign främst härleds ur ” misstag” eller omvända resultat!
I mina intervjuer med organisationskonsulter som använder lek i sitt arbete, betonade alla vikten av att ledare ger “tillåtelse att leka,” samt föregår med gott exempel. ‘Lov att leka’ eller tillåtelse, kan i bland bestå av mer formella instruktioner och direkt uppmuntran av lek på jobbet. Förra veckan råkade jag se en färgglad skylt för medarbetare på ett kafé på Kastrup, Köpenhamns flygplats. Bland de andra punkterna om att “ge god kundservice”, “tvätta händerna” var uppmaningen – “har en lekfull attityd, det gör arbetet roligare.” Ett annat sätt att ge tillåtelse att leka är att låta den fysiska miljön signalera att detta är en kreativ och lekfull arbetsplats. Det kan innebära allt från ovanliga möbler, roliga lampor, konstiga dekorationer, till avsiktliga obekväma konferensrum eller färgglatt barnsligt godis i receptionen… etc etc. Allt sådant signalerar, att här tar vi vårt arbete på allvar men inte oss själva på för stort allvar.
Hur är det då med mindre lekfulla, kroniskt seriösa medarbetare som aldrig ler och ser sitt gravallvarligt på sitt arbete? Tyvärr finns det inget sätt att locka fram leken från en icke-lekfull individ. Det kommer aldrig att fungera. Sådana människor har tappat leksinnet för länge sedan. Men med en arbetsmiljö som främjar lek genom direkt och indirekt tillstånd att leka, tillsammans med att ledarna föregår med gott exempel och ofta visar sin egen lekfullhet kommer organisationens lekfulla medarbetare att fröjdas och leken och kreativiteten blomma!
Samuel – your playmate!