Boken Små idéer – Stora resultat (SIS Förlag) bygger på en studie av hur 40 svenska företag utnyttjar kraften i de små idéerna hos företagens anställda.

– Trots att det i många fall är de små idéerna från motiverade medarbetare som ofta genererar bättre ekonomiska resultat har de en tendens att gå förlorade, säger Louise Östberg som är en av författarna.

Idén till boken föddes när Louise Östberg studerade i USA för tolv år sedan och där träffade den prisbelönte författaren och respekterade akademikern Alan G. Robinson. Tillsammans inledde de ett samarbete som bottnade i ett intresse för hur svenska företag snappar upp idéer från de egna leden.
– Vi märkte att det är betydligt vanligare att fokus ligger på stora innovationer eftersom de anses häftigare. De små idéerna har inte samma lyskraft och därför har de en tendens att glömmas bort. Det är en enorm resurs som går förlorad eftersom vår forskning visar att hela 95 procent av den kreativa potentialen hos ett företag ligger i de små idéerna, fortsätter Louise Östberg.

Sverige dåligt exempel
I ett land som Sverige, med hög jämställdhet och ett stort antal platta organisationer, borde andelen tillvaratagna idéer från de egna leden vara större.
– Det kan jag hålla med om. Men samtidigt finns det flera svenska företag som är duktiga i det här sammanhanget, även om de inte är så många som man kanske kunde förvänta sig.  Under arbetet med boken har vi fått uppfattningen att det är vanligare att företagsledningarna i andra delar av Europa uppmärksammar de små ideérna i större utsträckning än i Sverige. I Japan har man kommit längst med att lyssna till medarbetarnas kreativitet. Flera länder, däribland Sverige, använder också ett system där varje avdelning blir tilldelade en mindre summa pengar som ska gå till att förbättra kvaliteten. På det sättet blir det möjligt för alla medarbetare att komma till tals och det är naturligtvis mycket viktigt att alla känner sig delaktiga, säger Louise Östberg.

Enkelt att komma igång
Enligt författarna finns det flera effektiva och enkla sätt att fånga upp medarbetarnas kreativa ådror.
– Att regelbundet arrangera idémöten där alla anställda kan vara delaktiga är en bra start. Generellt kan man också säga att det är bättre att fokusera på ett specifikt problem som ska lösas eller ett särskilt ämne som behöver luftas. Internt är det bra om företagen signalerar att man eftersöker idéer i vissa sammanhang för att fånga upp medarbetarnas vilja att dela med sig av sina egna tankegångar. I det sammanhanget finns mycket kvar att göra, menar Louise Östberg och fortsätter:
– Ett genomsnittligt företag i Sverige får bara en idé per anställd vartannat år. Det ska jämföras med de bästa organisationerna i världen som får in, och använder, mer än 50 idéer per person och år. Här finns det mycket att lära eftersom forskningen tydligt visar att företag som använder medarbetarnas idéer presterar bättre än sina konkurrenter.

Source. Köp boken.

Author

claes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *