De smarta mobilerna får allt mer datorkraft, men hur mycket dator är de egentligen? När kan man koppla på stor skärm och riktigt tangentbord och ersätta hemdatorn. – Rent tekniskt är vi redan där, säger Sonys produktmarknadschef Rickard Skogberg.
Den nyligen avslutade mobiltelefonmässan i Barcelona bjöd inte på några omvälvande nyheter. De flesta mobiltillverkare presenterade dock nya flaggskepp, där farten och antalet kärnor i processorerna påminner väldigt mycket om specifikationerna för en hyfsad laptop. Att de kan visa hd-filmer på stora tv-skärmar är numera vardagsmat.
Ubuntu
Men det betyder inte att alla telefonens appar och funktioner fungerar felfritt på en stor skärm. I Barcelona presenterade bolaget Canonical en lösning som bygger på att man installerar Linuxoperativet Ubuntu for Android vid sidan av telefonens operativsystem. En docka kopplar telefonen till skärm och ett stort tangentbord. Canonical beskrev det blygsamt som årets “killer-app”. Motorola har tagit fram en liknande lösning. Nackdelen är förstås att de som inte är vana vid Linux har lite att lära.
Det mesta i browsern
Rickard Skogberg påpekar att Sony också kommer med en docka och med den inkopplad fungerar de medföljande Sony-apparna, som till exempel browsern och e-posten, utmärkt i en större skärm.
– Jag köpte nyligen en hemmalaptop, men nu inser jag att jag lika gärna kunde använda telefonen eller en surfplatta. När de prestandamässigt blir allt mer lika datorerna ändras konsumentbeteendet och i många fall är det lättare att använda telefon eller surfplatta. Nu för tiden gör man ju det mesta i webbrowsern och då blir operativsystemet ointressant.
Äpplen och päron
Men kan de smarta telefonerna verkligen ersätta en “riktig” dator.
– Dit kommer vi säkert. Men eftersom telefonerna redan i dag är datorer så blir det mer en filosofisk fråga.
Peter Wissinger, affärsområdeschef på Windows Phone i Sverige, tycker att det handlar lite om äpplen och päron.
– Det kommer nog att finnas en nischmarknad för det här scenariot, men en dator med fast tangentbord kommer alltid att vara en bättre upplevelse än en platta eller en telefon med wlan-anslutet tangentbord. Var sak har sin plats och jag tror att vi i större utsträckning kommer att göra samma sak fast med olika prylar.
Introduktionen av dockor till smarta mobiler rör till det ytterligare för världens konsumenter. Vad ska man egentligen köpa? Den smartaste telefonen? En surfplatta? Eller ska man kanske satsa på en ny ultrabook – de nya lätta, snabba, strömsnåla, bärbara datorerna.
Operativsystemet Android fanns förra året i mer än varannan såld smartphone, enligt analysföretaget Gartner. Apple toppade listan över tillverkare med 18,9 procent av marknaden. (TT)
Leave a Reply