shadow

Enligt Dupont toppar silver (26%), före svart (24%) och vitt rep. grått som trea (16%) när kunden väljer färg på sin bil, globalt sett. I Europa kommer svart först (24%), tvåa är grå (19%) och trea är silver (17%). Är du intresserad av vad respektive land eller kultur föredrar för färg på sina bilar kan du läsa mer här.

Men förutom trender finns andra mer framträdande kulturella aspekter att beakta när man väljer färg och form på en produkt. I exempelvis vår västliga europeiska kultur är vitt en symbol för oskuld och liv, medan vitt i asiatisk kultur är symbol för döden! I arabiska länder har Röda Korset bytt namn till Red Cresent (Månskära) för att passa in. I vår globaliserade värld sker det fler och fler konfrontationer via färg och form, fast med mer kunskap och insikt skulle vi kunna utveckla bättre anpassade produkter.

Vad jag vill säga är att en ordentlig research är ett måste. Och inte endast om hur material eller tillverkningsmetod kan effektiviseras etc. Idag måste all form av utveckling, produktutveckling, samtidigt beakta de marknadsmässiga aspekterna. Vi har sett otaliga misstag genom åren, vilken kanske inte är så konstigt. Men att samma misstag görs 10 – 20 år senare är snudd på skrämmande. det enda svaret på detta är att läxan inte har lärts.

Sensmoral: Lär av misstagen samt gör bättre research – ur alla aspekter.

Ps. Bilden är från La Boca i Buenos Aires, Argentina.

Author

claes

Comments

  1. Sam Farhan    

    Såg faktiskt ett program på SVT nyligen om just färg & form vid produktutveckling, mycket intressant.

    Tack för en välskriven artikel!

    Mvh.
    Sam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *