Vad har fotboll och innovation gemensamt?

Enligt Charles Leadbeater, som bl a är/har varit innovationsrådgivare till BBC, Vodafone, Microsoft, Ericsson, Channel Four Television och Royal Shakespeare Company samt rankad som en av världens bästa managementtänkarna av Accenture för några år sedan, handlar det om rörelse.

Rörelser är fundamentet för innovation! Charles Leadbeater förklarar detta genom att jämföra hur engelska lag (historiskt och än idag) spelar fotboll jämfört med FC Barcelona. Engelska lag spelar framåt-bakåt & sida-sida: de längst bak (försöker) skjuta upp bollen till dem längst fram osv.

FC Barcelona spelar totalfoboll med rötterna i Johan Cruyff’s 70-talsidéer, som han sedan förädlade i FC Barcelona, och som lever kvar där. Enligt Charles Leadbeater så måste du i FC Barcelona:

  • ge bollen till någon annan för att få den tillbaka ( jämför sharing is caring!!!).
  • hela tiden leta upp en fri yta på planen för att få (tillbaka) bollen –
  • röra dig konstant för att skapa nya fria ytor
Samtidigt vårdar de bollen mycket noggrant: de kanske spelar den till varandra 40 tillslag inom laget. och OM de förlorar bollen, tar de genast tillbaka den. Och det är precis denna konstanta rörelse som ger innovationer!
På liknade sätt uppstår innovationer i företag och organisationer: inte genom stora beslut, utan genom konstant rörelse och oftast små förändringar i redan existerade situationer. Dock, det största hindret för innovation finns inom organisationerna själva: “alla” vill ha innovationer, men “alla” oroar sig för hur de kommer till. Det blir “förändringar”, eller “det distraherar” och detta gör att de som förordar innovation ofta istället motarbetar dem!
.
En annan sak som Charles Leadbeater, och andra talare nämnde, är att låt bli att “kopiera”. Hur många studiebesök har gjorts i Silicon Valley för att kunna kopiera framgången där? Men ingen har lyckats! Det gäller att hitta sin egenart och identitet, sin speciella  jordmån och sedan utveckla denna. Då kommer framgångarna – som exempelvis med FC Barcelona.

Author

claes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *