el-fingeraftrykEn engelsk forskare ligger bakom ny teknik, som kan påvisa annars osynliga fingeravtryck på patronhylsor eller bombsplitter.

En helt ny teknik ger polisens tekniker möjlighet att spåra fingeravtryck på metalföremål, såsom patronhylsor och bombsplitter. Fingeravtrycken kan tydas, även om ytan har torkats av, målats över eller utsatts för stark värme till exempel från en bombexplosion. Därigenom kan teknikerna nu hitta fingeravtryck som hittills varit osynliga.

Metoden har utvecklats av John Bond vid University of Leicester i England och har redan bidragit till uppklarandet av dödsskjutningar, där polisen gett upp fallet på grund av brist på fysiska spår efter gärningsmannen.

Fingeravtryck bildas när huden på fingrarna efterlämnar svaga märken av svett och fett på en yta. Svetten och fukten framträder, när man penslar eller strör pulver över det aktuella området. Med Bonds metod kan fingeravtrycken emellertid också påvisas, när svetten och fukten sedan länge avdunstat, och det konventionella fingeravtrycket därmed försvunnit.

Metoden bygger på att svetten på grund av sitt saltinnehåll etsar sig in i metallytan och ger ett avtryck av fingret. Detta avtryck framträder, när metallen, till exempel en hylsa från en avfyrad patron eller ett bombsplitter, utsätts för en elektrisk spänning på 2500 volt, medan man sprutar ett fint kolpulver på ytan. Pulvret fastnar på de ställen där svetten har etsat sig in i metallen, och gör att fingeravtrycket tydligt framträder.

Source

Author

claes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *