Amerikanska forskare ökar fingertoppskänslan rejält. Hemligheten ligger i ett elektriskt nanomembran som ger en pirrande känsla.

En grupp forskare vid University of Illinois har utvecklat en bärbar elektronisk fingertuta som ger en pirrande sensation. Syftet är att användaren ska känna saker som våra fingrar inte är tillräckigt känsliga för att uppfatta på egen hand.

I den fingerformade tuben finns tunna guldelektroder mellan mjuka polymerlager. Utsidan förses med sensorer som mäter den egenskap man är intresserad av. Kanske tryck, temperatur, rörelse eller elektriska egenskaper som resistans. Mätvärdet styr storleken på en liten elektrisk spänning som stimulerar fingret. Ju högre temperatur, desto mer pirr till exempel.

En tänkbar tillämpning är handskar för kirurger eller robotkirurger. Enligt forskarna skulle man kunna känna tjocklek eller andra egenskaper hos vävnader genom att detektera vävnadens elektriska egenskaper.

Nu vill forskarna skapa high-tech-skin även för andra delar of kroppen, exempelvis för att övervaka hjärtan. Gruppen samarbetar även med utvecklingsföretaget MC10 som utvecklar tunn, töjbar elektronik för olika tillämpningar. Allt från solceller som integreras i soldathjälmar till olika prestandamätningar på idrottare.

Source

Author

claes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *