Apple släppte igår (7 mars 2012) en ny Ipad. För Ajours räkning skriver Claes Magnusson, en av Sveriges bästa Apple-kännare, om den nya Ipaden och varför den än en gång ser ut att bli en succé.

아 씨발 betyder ”vafan?” och ekade i alla koreanska styrelserum under gårdagens presentation av nya iPad. Det är ansträngande försöka hänga med Apple.

Rent tekniskt är nya Ipad givetvis fantastisk, den har en skärm som alla smälter för, allt ser bara så mycket bättre ut på en Ipad än på någon annan liknande surfplatta. Mer internminne, bättre kamera, supersnabb grafikprocessor, fantastiska trådlösa prestanda och en hel hög med uppdaterade och nya programvaror som fenomenala Iphoto.

Men det är inte skälet till varför Apple vinner kriget om surfplattorna.

Vart enda koreanskt, japanskt och kinesiskt elektronikföretag har redan påbörjat arbetet att utrusta sina egna surfplattor med något som i alla fall liknar nya Ipads prestanda för tekniktidningarnas jämförelsetabeller.

Men volymerna och vinsterna uteblir.

Apples VD Tim Cook har för länge sedan deklarerat att Apple inte ska tillhandahålla något ”prisparaply”, alltså ha så höga priser att andra tillverkare ska kunna krypa under paraplyet och sälja liknande produkter enbart med hjälp av ett lägre pris.

Apple har använt sin vinst och stora kassa för att köpa upp framtida produktionskapacitet för flashminnen och skärmar men också produktionsutrustning. Detta gör det svårt för asiatiska bolag att konkurrera, både produktionsmässigt och prismässigt.

Apples taktik lönar sig. Skälet till att Apple lyckades ta över stora delar av marknaden för MP3-spelare var att man vågade köpa samtliga 1.8″-hårddiskar som Toshiba kunde producera. Varenda en. Apple blev därmed ensamma under några år om att kunna erbjuda en liten och väl fungerande musikspelare.

Läs hela texten här. Mycket intressant!

Author

claes

Comments

  1. Ingrid Hultgren    

    Jag känner igen strategin. Alltid är det någon elektronik komponent som “tagit slut” och måste ersättas med en annan, från en annan leverantör och i värsta fall med lägre prestanda. detta gäller små företag med liten volym av inköpta komponenter. Taktiken kan vara att köpa för flera års förbrukning framöver, men det är ju vanskligt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *