Kreativitet handlar om idérikedom, men det krävs också disciplin för att göra något av idéerna. Det säger hjärnforskaren Fredrik Ullén som studerar inlärning och kreativitet i våra hjärnor.

Träning är nummer ett för att bli bra. Den allra viktigaste variabeln för den som vill blir en riktigt duktig expert inom ett område är att träna, enligt hjärrnforskaren Fredrik Ullén.
– “Mängden målinriktad träning är den överlägset mest betydelsefulla faktorn oavsett inom vilket område det gäller. Det är expertisforskningens regel nummer ett.”

Det som händer i hjärnan när vi lär oss något och tränar upp en ny färdighet är bland annat att nervcellernas kopplingar, synapser, förändras och att det bildas nya. Det säger Fredrik Ullén, hjärnforskare och professor i kognitiv neurovetenskap vid Karolinska Institutet.
– Hjärnan är ett mycket föränderligt organ. Vi kan se på folk som har tränat mycket att de områden i hjärnan som används faktiskt växer till sig och blir mer välutvecklade av långvarig träning. Väldigt förenklat kan man säga att det är som att använda en muskel som växer till sig.

Den allra viktigaste variabeln för den som vill blir en riktigt duktig expert inom ett område är att träna, träna, träna.
– Mängden målinriktad träning är den överlägset mest betydelsefulla faktorn oavsett vilket område det gäller. Det är expertisforskningens regel nummer ett.

Men även om träning och erfarenhet är viktigast påverkar även personlighets- och begåvningsfaktorer.
– För att bli riktigt duktig är det ännu bättre att ha allt som krävs, och både fallenhet och personlighet har betydelse. För exempelvis uppgifter som är mattetunga spelar allmän intelligens och visuell rumslig förmåga in. För en idrottare är fysiska faktorer viktiga.

Även om det inte generellt går att säga att den som är duktig på en sak automatiskt är duktig på en annan så finns det ett samband. Allmän begåvning och intelligens, IQ, tenderar att slå väldigt brett, konstaterar han.
– Särskilt vid helt nya uppgifter ser man att den som har en hög allmän intelligens är bra på flera saker. Man har lätt för sig helt enkelt. Expertis som man fått av många års träning är däremot smal. Då är man bra på det man övat på och inte på en massa annat.

Fredrik Ullén och hans forskargrupp har flera studier på gång om hur hjärnan fungerar i kreativa situationer. Skillnaderna mellan människor är stora och komplexa. Kreativitet med utgångspunkt från det verkliga livet handlar om hur man utför sitt arbete beroende på expertis, idérikedom och personlighetsdrag. Men man kan också se på kreativitet som en begåvningsfaktor, skild från allmän intelligens.
– Då har det mer att göra med idéflöde, hur lätt man ser nya sätt att göra saker på och hur snabbt man hittar olika lösningar på problem.

Han beskriver två sidor hos kreativa personer:
1: Det ena är ett slags öppenhet – förmågan att se många olika lösningar, komma med många olika idéer, att vara fantasifull och lekfull.

2: Den andra sidan hos kreativa människor handlar om disciplinerade drag som leder till att man gör något av sina idéer – en förmåga att jobba flitigt och målinriktat och att leverera. Man vet när det är dags att stänga till det öppna tänkandet och jobba färdigt med en idé.

Läs hela artikeln här.

Mer om Fredrik Ullén finner du bl a här och här.

Author

claes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *