FORSKNING Lithiumjon-batterier eller Litiumjonackumulatorer eller Li-jon-batterier som de även kallas är den typ av batterier som används i de flesta av våra batteridrivna mackapärer idag. De har kommit långt de senaste 10 åren och man kan få ut ganska mycket energi ur väldigt små batterier numera. dock återstår problemet att de tar ganska lång tid att ladda, se bara på den senaste iPad-modellen där laddningen nästan blir ett problem om man inte alltid kan ladda den över natten med en stark laddare.
Några forskare i Sydkorea har nu presenterat lite intressant forskning där de menar att genom en liten förändring i hur li-jon-batterierna tillverkas kan få ned laddningstiden avsevärt. De menar till och med att de kan få ned laddningstiden till mellan 1/30 och 1/120-del av tiden det tar idag. Det vill säga att en mobil som i normala fall tar två timmar på sig att laddas kan laddas på EN minut(!).
Ändringen som krävs är att man bygger in ett nätverk av ledare i batteriet så att hela batteriet kan laddas samtidigt istället för att det som nu laddas utifrån och in. Detta gör batterierna lite tjockare samt att man förlorar viss kapacitet. Detta är nog dock något som kan godtas i flera fall.
Tänk er att ladda en elbil på 4 minuter istället för 8 timmar, snabbare än att tanka.
Leave a Reply